Back to blog

Logical Reasoning Questions And Answers [With Explanations]


Snigdha
By Snigdha | Last Updated on March 12th, 2023 6:58 am | 4-min read

Logical reasoning is a crucial part of any competitive exam. The logical reasoning test is designed to test the logical reasoning and analytical ability of the candidates. Though there are multiple books available on the subject, most candidates look for logical reasoning mock tests online.

Have you ever attempted to take an online quiz? They can be fun and informative at the same time. But what if I told you that you could create your own quiz app in minutes? You may wonder how to create my app when I don’t know anything about app development. Don’t worry! You do not have to worry about coding, hours of development time, or hiring specialized talent for the job.

Logical reasoning – Verbal Reasoning

In verbal logical reasoning questions, every concept and question is explained using words. The idea is for the candidates to read through all the text and understand what it is all about. After understanding the context and the situation before choosing the right answer from among the provided options.
The evaluation is based on the candidate’s ability to work through the concepts and problems that have been expressed only through words. The candidate should be able to extract information, meaning, and implications of all the text.

Logical Reasoning – Non-Verbal Reasoning

In non-verbal logical reasoning questions, all the concepts and questions are posed in the form of images, numbers, or diagrams. The candidates are meant to go through the concept and question, and understand it fully before picking the right answer from among the options offered as answers for the questions.
In this section, the candidate is evaluated on the basis of the candidate’s ability to read and comprehend the concepts and questions drafted through images, numbers, or diagrams. The candidate should be able to extract information, meaning, and implications of the numbers and visuals in the question.

Logical Reasoning Test With Answers and Explanations

  1. Which word does NOT belong with the rest?
    • wing
    • fin
    • beak
    • rudder

    Answer: Beak. Except Beak, every other option is a part of the airplane

  2. Which word does NOT belong with the rest?
    • Inch
    • Kilogram
    • Centimeter
    • Yard

    Answer: Kilogram. Except Kilogram, every other option is a unit of measuring distance.

  3. Which word does NOT belong with the rest?
    • Writer
    • Reader
    • Publisher
    • Reporter

    Answer: Reader. Except Reader, every other option is the designation of someone involved in the newspaper production process.

  4. Which word does NOT belong with the rest?
    • parsley
    • basil
    • dill
    • mayonnaise

    Answer: Mayonnaise. Except mayonnaise, every other option is a herb.

  5. Which word does NOT belong with the rest?
    • Carpenter
    • Tailor
    • Barber
    • Blacksmith

    Answer: Barber. Except Barber, every other profession requires raw materials to work.

  6. Odometer is to mileage as compass is to
    • speed
    • hiking
    • needle
    • direction

    Answer: Direction. An odometer is an instrument to measure mileage and a compass is used to find direction.

  7. Museum is to Curator as Prison is to
    • Manager
    • Monitor
    • Jailor
    • Warden

    Answer: Jailor. Just like the curator takes care of all the exhibits in the museum, a jailor takes care of all the prisoners in the prison.

  8. Petal is to Flower as
    • Pen is to Paper
    • Engine is to Car
    • Cat is to Dog
    • Ball is to Game

    Answer: Engine is to Car. Just like Petal is a part of the Flower, Engine is a part of the Car.

  9. Siamese is to Cat as
    • type : breed
    • dog : puppy
    • mark : spot
    • romaine : lettuce

    Answer: Romain : Lettuce. Just like Siamese is a type of Cat, Romaine is a type of Lettuce

  10. Chef is to Restaurant as
    • Doctor: Treatment
    • Driver: Car
    • Teacher: School
    • Writer: Blog

    Answer: Teacher : School. Just like a Chef works in a Restaurant, a Teacher works in a School

  11. Complete the series 34, 45, 56, 67…….
    • 78
    • 89
    • 87
    • 35

    Answer: 78. The pattern is – 34(+11) → 45(+11) → 56(+11) →67 (+11) →78

  12. Complete the series 46, 44, 40, 38, 34,
    • 30
    • 36
    • 32
    • 31

    Answer: 32. The pattern is – 46(-2) → 44(-4) → 40(-2) →38 (-4) →34(-2) →32

  13. Complete the series 58, 52, 46, 40, 34…….
    • 26
    • 28
    • 30
    • 32

    Answer: 28. The pattern is – 58(-6) →52(-6) →46(-6) →40(-6) →34(-6) →28

  14. Complete the series 31, 29, 24, 22, 17……
    • 15
    • 14
    • 13
    • 12

    Answer: 15. The pattern is 31(-2) →29(-5) →24(-2) →22(-5) →17(-2) →15

  15. Complete the series 4, 7, 12, 19, _, 39
    • 28
    • 26
    • 24
    • 22

    Answer: 28. The pattern is 4(+3) →7(+5) →12(+7) →19(+9) →28(+11) →39

  16. Find the missing letters RQP, ONM, _, IHG, FED
    • CDE
    • LKI
    • LKJ
    • BAC

    Answer: LKJ. The pattern is that the letters are in reverse alphabetical order

  17. Find the missing letters C, G, K, _, S
    • L
    • N
    • O
    • Q

    Answer: O. The pattern is C+4, G+4, K+4, O+4, S

  18. Find the missing letters SCD, TEF, UGH, ____, WKL
    • VIJ
    • UJI
    • DON
    • JOM

    Answer: VIJ.

  19. While pointing to a picture, a man said, “I don’t have a brother, and that man’s father is my father’s son.” Who’s in the picture?
    • Himself
    • His son
    • His father
    • His uncle

    Answer: His son. The speaker doesn’t have a brother, making him the only son, so he is his father’s son. So the narrator is the father of the man in the picture, which makes the man in the picture his son.

  20. A is B’s brother. C is B’s father. D is C’s father. E is D’s father. How is A related to D?
    • Nephew
    • Grandson
    • Grandfather
    • Son

    Answer: Grandson. A and B are brothers, and C is B’s father, so C is A’s father too. D is C’s father, so A is D’s grandson.

There are several thousand other logical reasoning test questions and answers that you can try to answer in order to prepare for any competitive exams. You can bolster your preparation and help others prepare better for the competitions by creating a quiz app of your own using Appy Pie’s no-code app builder.

Snigdha

Content Head at Appy Pie

App Builder

Most Popular Posts