General Knowledge Questions & Answers


Snigdha
By Snigdha | Last Updated on October 18th, 2022 1:38 pm | 3-min read

Basic general knowledge is important, especially when applying for a competitive exam, interview, or discussion, where you are evaluated for more than just your core skills.

In the post ahead, we will give you the top general knowledge questions with answers that will help you ace interviews and competitive exams and create a favorable impression in any professional discussion.

Not only can you practice with countless general knowledge questions and answers online, but you can also improve your quizzing abilities by creating an app of your own. You can not only sharpen your general knowledge but can also give other enthusiasts a channel to test their own!

Basic General Knowledge Questions with Answers

  1. Why is the Grand Central Terminal, Park Avenue in New York, famous? This railway station is:

    • the largest
    • the highest
    • the longest
    • None of the above

    Answer: the largest

  2. Which political party formed by Hitler came into power in 1933?

    • Labour Party
    • Nazi Party
    • Ku-Klux-Klan
    • Democratic Party

    Answer: Nazi Party

  3. Entomology is a vital field of scientific research. What does it study?

    • Human behavior
    • Insects
    • History and evolution of technical and scientific terms
    • Rock formation

    Answer: Insects

  4. Logarithm tables are an important tool in mathematics. Who invented them?

    • John Napier
    • John Doe
    • John Harrison
    • John Douglas

    Answer: John Napier

  5. Football or Soccer is one of the most popular sports in the world. Where did the modern version of football evolve from?

    • England
    • India
    • France
    • Spain

    Answer: England

  6. What is the Enron project?

    • A hydro-electric project
    • A thermal power project
    • An atomic power project
    • A gas-fired power project

    Answer: A gas-fired power project

  7. Based on the passenger traffic, which one is the world’s busiest airport?

    • Lhasa Airport, Tibet
    • Chicago O’ Hare International Airport, USA
    • King Abdul Aziz International Airport, Saudi Arabia
    • Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA

    Answer: Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, USA

  8. The Olympic flag has five intertwined circles representing the five continents on white silk. In what order do these rings appear on the flag?

    • from right to left blue, yellow, black, green, and red
    • from right to left blue, black, green, red, and yellow
    • from left to right, yellow, red, green, black, and blue
    • from left to right blue, yellow, black, green, and red

    Answer: from left to right blue, yellow, black, green, and red

  9. Where is the headquarter of the Economic and Social Commission ESCAP for Asia situated?

    • Bangkok
    • Geneva
    • Santiago (Chile)
    • Baghdad

    Answer: Bangkok

  10. Where is the headquarter of the European Court of Justice (ECJ) located?

    • San Jose, Costa Rica
    • Paris
    • Luxembourg
    • Strasbourg (France)

    Answer: Luxembourg

General Knowledge Questions with Answers in General Science

  1. What gases in the air cause discoloration of Brass?

    • Carbon dioxide
    • Nitrogen
    • Oxygen
    • Hydrogen sulfide

    Answer: Hydrogen Sulphide

  2. Which among the following is used in making pencils?

    • Graphite
    • Silicon
    • Charcoal
    • Phosphorous

    Answer: Graphite

  3. Which gas is usually filled in the electric bulb?

    • carbon dioxide
    • nitrogen
    • Oxygen
    • hydrogen

    Answer: Nitrogen

  4. In what unit is the amplitude of sound measured?

    • Cycles
    • Coulomb
    • Hum
    • Decibel

    Answer: Decibel

  5. IFathom is a unit of distance. What does one fathom equal?

    • 60 feet
    • 100 cm
    • 6 meters
    • 6 feet

    Answer: 6 feet

  6. What is used as a moderator in the nuclear reactor?

    • Radium
    • Thorium
    • Ordinary water
    • Graphite

    Answer: Ordinary water

  7. In an atomic explosion, an enormous amount of energy is released. What causes this energy release?

    • conversion of neutrons into protons
    • conversion of chemical energy into heat energy
    • conversion of mechanical energy into nuclear energy
    • conversion of mass into energy

    Answer: conversion of mass into energy

  8. What is the wavelength of the visible spectrum?

    • 3900 – 7600 angstrom
    • 7800 – 8000 angstrom
    • 1300 – 3000 angstrom
    • 8500 – 9800 angstrom

    Answer: 3900 – 7600 angstrom

  9. What compound does the detergent used for cleaning clothes and utensils contain?

    • sulphonates
    • bicarbonates
    • nitrates
    • bismuthates

    Answer: Sulphonates

  10. Which compound removes air bubbles from glass during the manufacturing process?

    • Potassium carbonate
    • Feldspar
    • Arsenous oxide
    • Soda ash

    Answer: Arsenous oxide

General Knowledge Questions with Answers in World Geography

  1. What does the Homolographic projection represent?

    • speed
    • area
    • shape
    • distance

    Answer: area

  2. What are the hazards of a radiation belt?

    • Electronic circuit deterioration
    • Solar cells of spacecraft damage
    • Severe adverse effects on living organisms
    • All of the above

    Answer: All of the above

  3. What are the intersecting lines drawn on maps and globes called?

    • Latitudes
    • Longitudes
    • Geographic grids
    • None of the above

    Answer: Geographic grids

  4. What are the minor planets between the orbits of Jupiter and Mars called?

    • Novas
    • Comets
    • Meteors
    • Asteroids

    Answer: Asteroids

  5. What is the longest ship canal in the world called?

    • Kiel Canal, Germany
    • Panama Canal, Central America
    • St. Laurence Seaway (the USA and Canada)
    • Suez Canal, Egypt

    Answer: St. Laurence Seaway (the USA and Canada)

  6. What is the world’s lowest point on land?

    • Caspian sea, Russia
    • Death Valley, USA
    • Lake Eyre, Australia
    • Dead sea, Jordan/Israel

    Answer: Dead sea, Jordan/Israel

  7. Which rock formations cannot store groundwater?

    • Aquifers
    • Aquicludes
    • Perched aquifer
    • Spring

    Answer: Aquicludes

  8. What was the former name for the island of Sri Lanka?

    • Madagascar
    • Tasmania
    • Ceylon
    • None of the above

    Answer: Ceylon

  9. What is the southernmost part of the world?

    • Wellington, New Zealand
    • Cape of Good Hope, Africa
    • Colombo, Sri Lanka
    • Cape of Horn, S. America

    Answer: Cape of Horn, S. America

  10. What is the smallest country in the world?

    • Bangladesh
    • Vatican city
    • Belgium
    • Canada

    Answer: Vatican City

  11. These are only a few of the several thousand such questions you can look into while you prepare for an interview or a competitive exam. You can further sharpen your skills by making an app for you and others to use. Use Appy Pie’s no-code app development platform and make an app in minutes!

    Snigdha

    Content Head at Appy Pie

    App Builder

Most Popular Posts